web analytics
Image Image Image Image Image
Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Scroll to Top

To Top

Projekt

07

Dec
2009

One Comment

In Projekt
Utbildning

By Billy

Hemsidor, skola och framtiden..

On 07, Dec 2009 | One Comment | In Projekt, Utbildning | By Billy

Nu var det ett tag sedan jag skrev något i den här bloggen. Anledningen till detta är för att jag har tagit lite avstånd från allt som inte heter skola och offlinetid.

Snart är året 2009 slut och jag tänkte summera vad jag har hunnit med och hur mina mål för 2010 ser ut.

Våren 2009

I Januari visste jag inte riktigt hur mitt år skulle se ut, om någon frågade mig om att plugga så blev svaret absolut nej. Jag såg till att jobba halvtid med mitt förra jobb och halvtid med mitt egna företag för att slippa ta risker med lån osv.

Något som man lätt halkar in på som egen företagare är att man gärna tar på sig alla jobb man får. Det spelar liksom ingen roll om det har med programmering av hemsidor att göra eller att installera ett nätverk. ”-Jag jobbar ju med data”.

Enligt mig kan det bli farligt i längden att vara alldeles för bred när man väljer vilka jobb man ska ta. Mitt största intresse är att koda hemsidor och de jobben jag tog på mig så var det kanske 10% som handlade om själva kodandet.

Som Lidingöbo så hade jag länge saknat en bra sida för att lista alla Caféer på Lidingö, Restauranger på Lidingö, Mataffärer osv på Lidingö. När jag kom över adressen Lidingö.nu så var det inget snack om saken, jag skulle skapa den där hemsidan.

Min hemsida om Lidingö lanserades i slutet av våren och arbetet med att få in så många företag som möjligt och samtidigt klättra på google hade börjat. Den nya hemsidan gav mig mer att göra och jag kände nog inte själv att jag sysselsatte mig med alldeles för mycket jobb. Detta fick jag dock kännedom av lite längre fram, när det blev jobbigt att sova på nätterna och när drömmarna alltid handlade om annonsplatser, idéer, bloggy, twitter osv..

Detta gjorde lite att jag tappade orken…

I samband med att ansökningarna till högskola och universitet skulle skickas in fick jag någon tanke i mitt huvud som sa att jag kanske skulle börja plugga ändå. Efter lite sökningar på studera.nu kom jag fram till att jag ville läsa Webbprogrammering på Kalmars högskola, på distans. Som andrahandsval ansökte jag till Stockholms universitet och en termins kurs i företagsekonomi.

Sommaren 2009

Sommaren gick åt till mitt ”Vanliga” halvtidsjobb och att driva hemsidan Dagens Promotion där jag publicerar nyheter inom branschen Profilkläder och Presentreklam. Allt annat fick ligga på is, inga mer kundjobb!

Dagens Promotion går bra, om man ser till vad mina mål med sidan var, att få många kvalitetsbesökare som jobbade inom promotionbranschen. Vad jag inte hade räknat med var att för att driva sidan krävs lite insikt i själva branschen och någon som kan sälja annonsplatser. Detta är svårt att få ihop för en person som endast jobbar halvtid med sidan.

Under slutet av sommaren fick jag ett glatt besked på mailen, jag kom in på utbildningen i Kalmar, jag skulle bli student!

Hösten 2009

Under hösten började utbildningen. Vi gick ut väldigt lätt och började med webbteknisk introduktion och grafiska tillämpningar.

Under slutskedet av webbteknisk introduktion byggde jag den här bloggen som projektarbete och jag är fortfarande nöjd över designen på den.

Samtidigt som jag började plugga så fick jag tillbaka orken att driva egna projekt på sidan av, förutom Dagens Promotion, som fick uppdateras tre gånger i veckan. Jag fick upp ögonen för att göra lite informationssidor, dels för att träna på sökmotoroptimering men också för att försöka tjäna lite extra pengar genom affiliatemarknadsföring.

Några av dessa projekt är:

 • Lidingohotell.se – en sida om hotell på Lidingö
 • Jonkopinghotell.se – en sida om hotell i Jönköping , en sida som Google verkar hata..
 • Spikmatta24.se – en sida om den berömda spikmattan
 • Tidning.cc – en sida som tillåter användare att köpa och recensera tidningar på nätet.
 • Profilkläder.info – en sida med information om Profilkläder och presentreklam
 • Delikatesser.net – en sida som just nu är under konstruktion. Tanken är att sälja, gärna genom affiliate eller något annat, delikatesser på nätet.

Vintern 2009

Här befinner vi oss nu och de två nya kurserna som håller på just nu är Människa-dator interaktion och C#.

Interaktionsdesignen är visserligen lite intressant men inget jag jublar över direkt, eftersom jag gärna hade lagt ner mer tid på att vidareutveckla mina programmeringskunskaper istället. C#-kursen är därför jättekul. Eftersom jag kan en del php sedan innan så är det än så länge relativt lätt men nytt för mig är att använda mig av klasser, vilket är väldigt smidigt.

Just nu bygger jag ett litet spel i C# för att lära mig lite mer än vad som tas upp på lektionerna och tanken är att jag ska porta(säger man så?) spelet till XNA, ett spelramverk för Windows(usch), Xbox 360 och Zune. Eftersom jag har inhandlat ett xbox 360 med hårddisk så kommer spelet utvecklas med mål att funka så bra som möjligt på just xbox. Kommer jag lyckas? Vet ej. Kommer jag slutföra spelet? Vet ej. Kommer jag ha kul och utvecklas? Jajjemen!

Mål för år 2010!

Jag har vissa mål inför det kommande året, de lär nog ändras ett antal gånger, men i hårda drag är det detta som gäller:

 • Fortsätta plugga och utveckla mina kunskaper
 • Försöka generera mer avslut på mina projekt och tjäna lite extra pengar
 • Försöka sälja hemsidor och domännamn som jag tror någon annan kan förvalta bättre
 • Träna mer! Att sitta framför datorn varje dag tar på hälsa och psyke, därför måste jag ut och jogga + styrketräna
 • Samarbeta och konsulta kundjobb med webbyrån Cubeart

Som du ser så är det inte många mål men listan kommer som sagt ändras och fyllas på.

Så har mitt år sett ut.. Hoppas du orkade läsa hela vägen ner hit :) lämna gärna en kommentar..

Billy Öhgren

/Billy

Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Tags | , , ,

Comments

Submit a Comment