web analytics
Image Image Image Image Image
Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Scroll to Top

To Top

iPhoneutvecklare 2010 blev jag anställd som iPhoneutvecklare och tänkte passa på att skriva lite om iPhoneutveckling här i min blogg. Inläggen kommer att ta upp saker man bör veta när man funderat på att börja utveckla för iPhone och hur det är att vara anställd som iPhone utvecklare. Jag jobbar för närvarande på bloggläsartjänsten bloglovin.com och kan därför inte konsulta för att göra iphoneappar, men jag kan varmt rekommendera det Stockholmsbaserade appföretaget Codebeat.se.

12

Feb
2012

3 Comments

In iPhoneutvecklare

By Billy

När är man seniorutvecklare?

On 12, Feb 2012 | 3 Comments | In iPhoneutvecklare | By Billy

Att man som nybliven utvecklare är en junior är nog ganska lätt att förstå, men när går man egentligen över till att bli senior?

SJ gör det lätt för sig och kallar alla som är under 25 år för ungdomar och alla över 65 år för seniorer, här är det bara åldern som spelar roll.


Jag har gått runt och fnulat på detta för att försöka förstå vilken grupp jag tillhör. Sedan ca 14 månader tillbaka så har jag jobbat heltid som iPhoneutvecklare , en bransch som grundades 6e mars 2008 (Första SDK för iOS släpps enligt wikipedia ) men är en av de senast anställda på apegroup.

Ibland undrar jag lite om det är samma mentalitet som på gymnasie/högskola, dvs att det skulle finnas en betygskvot, ”alla kan inte få mvg” är något jag hört mååååånga gånger utav lärare. När jag har frågat varför, jag menar alla kan ju faktiskt skriva uppsatser osv och visa prov på att de förtjänar ett mvg så envisas lärarna med att hävda att det finns en betygskvot.

Vad jag vill komma till är, gäller detsamma på en arbetsplats? Kan inte alla vara seniorer? Jämförs man med sina kollegor som jobbat längre?

Eller bör jag tänka tvärtom? Ska jag själv bedöma vilken del jag tillhör? Ska jag titulera mig som junior/senior?

Om vi skall gå tillbaka till detta med att antalet månader/år man har varit anställd och använda det som mått på vilken kategori man tillhör så tycker jag det är rätt missvisande.

Ska en person som gått en bra utbildning på pappret (observera, på pappret) och sedan jobbar 3 år på en arbetsplats självklart tillhöra kategorin senior medan en person som hoppat av en utbildning pga för trögt tempo, jobbat lite över ett år på en arbetsplats men som alltid tillägnat en stor del av sin lediga tid till att lära sig nya saker vara junior?

Den första personen är fiktiv, den andra personen passar rätt bra in på mig själv. Jag älskar att lära mig saker och kan gott gå hem från jobbet en dag och bestämma mig för att lära mig ”allt” om spelutveckling, bara för att jag finner det intressant.

Enligt det som händer ”bakom kulisserna” så lär jag mig mer än den fiktiva personen, men på pappret har denna mer erfarenhet. Betyder detta att jag inte har en chans att kallas senior, eftersom jag ”ligger efter”? Betyder detta att jag aldrig kan springa om den fiktiva personen gällande vad jag kan, på pappret alltså?

Jag har fått många frågor om när det här inlägget skall publiceras och jag har hållit igen lite då jag inte vet hur jag ska skriva klart det. Därför väljer jag nu att publicera det lite halvfärdigt och samtidigt bjuda upp till diskussion, hur ser du på detta?
När är man junior/senior? Har det verkligen någon betydelse? Är det kanske mer använt hos arbetsgivare för att kunna sätta löner?
Jag har inget svar på frågorna utan låter er läsare komma med åsikter… så , kör igång, kommentera! :)

Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Comments

 1. På något vis tycker jag att det är kopplat till ansvar. När man inte längre behöver någon som hela tiden tittar över axeln på en. När man är den som har ansvar för ett projekt. När man börjar bli den som folk går till för att få lösningar på problem.

  Enligt mig är det rätt abstrakt och det finns ingen gräns, jag tror det handlar rätt mycket om självsäkerhet. När man själv känner att man är den person jag beskrev ovan. Erfarenhet är en stor del av det.

  Men jag tror inte att det finns en tydlig gräns man passerar då man helt plötsligt kan känna sig ”senior”.

  Jag har jobbat på Good Old i över två år nu. Jag har ”ansvar” för några av våra större projekt, även om det är mer eller mindre outtalat. Jag har vettig input att komma på när folk har problem och jag säker i min förmåga som utvecklare. Jag tycker jag är senior, men det är inget som syns i min titel.

 2. Tycker också det är en märklig distinktion att göra. Gissningsvis är den snarare avsedd för att förenkla för ledning och hr-folk än den är tänkt att vara meningsfull för verkliga utvecklare.

  Om man ändå vill envisas med att definiera termen så skulle åtminstone jag göra det på det viset att en senior utvecklare förhoppningsvis snappat upp en del viktiga erfarenheter på vägen – lärdomar och erfarenheter som är svåra eller omöjliga att ta till sig på kort tid. Exempel på det kan ju t.ex. vara övergripande design av system, att snabbt och reflexmässigt kunna analysera problem osv, något man ofta lärt sig genom tidigare projekt, händelser och misstag.

  Det är förstås möjligt att det finns utvecklare som är mästare på detta redan då de lämnar skolan (god knows I’m not one of them) men viss metodik tror jag är svår att utveckla utan längre erfarenhet. I en bra värld är det väl det som avses med senior utvecklare, men som sagt, tror mest det handlar om att göra det enkelt för de som inte själva utvecklar men ändå måste handskas med sådana :)

 3. Jag håller med Simon en hel del – Jag tycker det är kopplat till att man själv har tillräckligt med erfarenhet för att vara självsäker nog att kunna driva ett projekt på egen hand om det skulle behövas och hjälpa bistå andra utvecklare i projektet med svar om det behövs.

  Sedan tycker jag en viktig aspekt av en senior utvecklare är att man tänker långsiktighet och struktur.
  En junior utvecklare för mig löser problemen vart efter som de kommer och har kanske ingen tanke på om den modul man utvecklar idag hänger ihop strukturellt med den man byggde igår. Behöver man sedan skala upp sin kod så kanske allt faller och måste göras om.

  En senior utvecklare i min värld har redan från början sett dessa problem och tagit höjd för dessa.

  Jag tycker absolut att termen senior utvecklare inte ska vara relativ och kopplad till hur många andra som är det på firman, men att sedan hitta en strikt definition för vad en senior utvecklare är förstår jag att det är svårt.

Submit a Comment