web analytics
Image Image Image Image Image
Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Scroll to Top

To Top

Projekt

26

Nov
2012

No Comments

In Projekt

By Billy

Tellstick Net , första steget till ett ”smart hem”

On 26, Nov 2012 | No Comments | In Projekt | By Billy


Nu är det dags att ta tag i detta på riktigt och införskaffa prylar till mitt kommande ”smarta hem”. För 7-8 år sedan ville jag bygga mig ett system som kunde styra alla lampor hemma, ha koll på när posten kommer, skrika till när badvattnet har nått en speciell nivå och ha stenkoll på spisen.

Jag kom så långt att jag skruvade isär en fjärrkontroll till de billiga trådlösa strömbrytarna från Clas Ohlson, monterade på komponenter som slutade i en seriell kontakt jag kopplade in i min dator (ingen usb här inte :) ).

Efter lite programmerande så hade jag ett program som kunde kontrollera lamporna i min familjs lägenhet, men sen dog projektet ut…

När minidatorn Raspberry-Pi lanserades väcktes mitt intresse igen av att göra något kul, men vad? Skulle jag ta tag i kodspråket ”Python” igen och göra något kul? Nä, det rann ut i sanden och jag sålde mina TVÅ stycken Raspberry-Pi.

I slutet av förra veckan plingar det till på Skype där en fd. kollega frågar om jag hade min Pi kvar och om den var till salu, målet var att integrera en Tellstick net för att kunna styra lamporna hemma. DÅ, då kom gnistan tillbaka och idéerna sprutade i mitt huvud. Det tog några dagar sedan bestämde jag mig, närmare bestämt igår kväll, en beställning på en Tellstick net var lagd och nu väntar jag ivrigt på att få testa hur allt fungerar.

Steg ett blir att testa hur Tellsticken fungerar med mina gamla fjärrstyrda uttag från Clas Ohlson, vilket ska fungera bra.

När allt är på plats och jag kan styra lamporna från Tellstickens egna mjukvara så tänker jag prova att jobba mot deras API för att hitta på lite mer avancerade saker. Tänk att få vakna till lampor som dimmrar upp samtidigt som någon väl vald musik spelas från spotify?

Steg 2 är att jag ska införskaffa en ny Raspberry-Pi alternativt en Cubieboard (Cubeboard.org) om den finns redo att köpas. Då kommer jag installera SiriProxy för att styra allt via Siri på min iPhone och ha möjlighet att styra hela mitt hem även när jag inte är hemma.

Min tanke är att det sedan skall vara ”klart” och inte behöva pilla på det i tid och otid bara för att det skall fungera.

Några intressanta personer att följa på Twitter (förutom mig då :o ) är Patrik Spathon (@spathon) , Love Nyberg (@jacksoncage), Maciej Swic (@maciekish) samt Pontus Abrahamsson (@pontusab) som alla är duktiga när det gäller Raspberry-Pi och jag tror att alla dessutom har införskaffat en Tellstick också.

Som alltid vill jag ha mer tid till att blogga, speciellt då jag jobbar på den bästa bloggläsartjänsten bloglovin’ men tiden är knaper och jag vet inte alltid vad jag ska skriva om. Billy.nu är också igång men behöver putsas lite med finare tema och fler inlägg :)

Följ den här bloggen på bloglovin’

Follow on Bloglovin

Det finns inga liknande inlägg.

Submit a Comment